När började man med B&B?

Att bo på hotell är något som först började dyka upp i slutet på 1800-talet och något som än idag ses lite som en lyxvistelse. Innan dess var det väldigt vanligt att man hyrde ut rum till resenärer som behövde tak över huvudet för natten. Även om namnet B&B är något vi först börjat använda under 1900-talet och något som främst använts i engelskspråkiga länder, är konceptet bakom det mycket äldre. Hur ett B&B ser ut och vad man får ut av sin vistelse skiljer sig väldigt mycket både mellan olika länder och inom ett land. Där man till exempel kan hyra rum på ett B&B som ligger tillsammans med en bar.

Hur ett B&B kan se ut

Det grundläggande konceptet för hur en B&B fungerar och ser ut är detsamma idag som det var på 1700-talet när det först började dyka upp. I dess mest grundläggande form är det ett rum som hyrs ut då extra plats finns i huset. Sedan att gästen har möjlighet att äta frukost med familjen på morgon, eller ta med sig frukosten till sitt rum. Detta koncept har sedan med tiden utvecklats mycket under åren. Nu finner man oftast flera rum på ett B&B och frukosten serveras under en viss tid och består av lite olika saker, vilket får den att likna en hotellfrukost allt mer. Vissa ser detta som en modernare variant på den B&B formen som fanns i USA under 1800-talet, där man hyrde rum ovanför den lokala baren. Vilket golv, tapet och inredning som finns i det rummet som hyrs ut har tidigare varit av en väldigt enkel variant då man var rädd för stöld och förstörelse.

blockhornet.se

Skillnader på B&B runtom i världen

Uppkomsten av B&B har skett under olika tidpunkter runt om i hela världen och hur det är utformade brukar också variera mellan olika länder. Här i Sverige brukar man säga att idén bakom B&B funnits sedan 1700-talet även om det kallades något annat. I Sverige brukar B&B ha en tendens att se väldigt klassiskt svenska ut för att locka turister, vilket är en av orsakerna till att Vännfors B&B är näst det högst rankande B&B i Sverige. I England som man oftast brukar räkna som landet där namnet kommer ifrån började man på 1800-talet med att hyra ut ett eller flera rum och sedan bjuda på morgon te morgonen därefter. Kuba är det landet som senast började med B&B och orsaken till detta var att man inte tillät turism i landet förens i början av 1990-talet. B&B blev sedan snabbt den vanligaste och populäraste formen för turister att bo på Kuba, tills de stora hotellen hade byggt ut för att passa de nya kunderna.

 
 
 
videozoom