Historien bakom B&B

Konceptet med ”säng och frukost” har funnits sedan människor samlades i samhällen, men det kallades då inte för B&B. Förr var det till exempel vanligt att vandrare och resenärer övernattade i kloster och togs hand om av munkarna som bodde där, och innan 1900-talet var det relativt vanligt att man som resande övernattade i människors hem, snarare än på ett gästgiveri eller vandrarhem. Det fanns dock vissa begränsningar i människors gästfrihet: oftast var den övernattande gästen en bekant eller delade samma yrke och samhällsklass som hemägaren.

Benämningen ”B&B” började först användas i Storbritannien, Skottland och Irland efter andra världskriget, och det var därifrån som konceptet med B&B skulle spridas till andra delar av världen. Anledningen till att boendeformen blev populär just i slutet av 40-talet var att många utlänningar befann sig i Storbritannien efter kriget, som av förklarliga skäl inte hade något boende. Det som då hände var att lokalbefolkningen öppnade sina hem och lät dem sova över, för att sedan serveras frukost, och konceptet B&B var fött.

Även i USA har det funnits en tradition av denna form av boende, utan att det någonsin har fått benämningen B&B. Redan de första nybyggarna hade behov av att kunna övernatta under sina resor genom den amerikanska kontinenten, och de sökte detta skydd hos husägare och familjer. Vissa av de B&B-boenden som finns i USA idag har anor från den här tiden. Under den stora depressionen lät många familjer resenärer sova över i deras hem för att få lite extra inkomst. När depressionen var över minskade dock antalet husägare som öppnade sina hem på detta sätt, och de flesta ansåg att det endast passade för låginkomsttagare och vagabonder. Dessutom skulle motellindustrin snart konkurrera ut de flesta andra former av budgetboende i USA.Historien bakom B&B 1

Termen B&B har egentligen blivit populär i USA först sedan amerikanska turister börjat röra sig i större utsträckning i Storbritannien och Europa, och numera ses det inte som ett budgetboende utan som ett mer hemtrevligt, ibland till och med lyxigare, alternativ till de likartade rummen på olika motell- och hotellkedjor. Från att ha varit ett enkelt och billigt sätt att tillbringa natten har B&B-industrin utvecklats till olika nischer som mysterieövernattningar och spökövernattningar, med B&B-boenden som kan mäta sig med fyrstjärniga hotell – helt klart inte ett låginkomstboende.

 
 
 
videozoom