Funderar du på att starta ett B&B?

Drömmen för många är att vara sin egen chef och bedriva sin egen verksamhet. Ett sätt att göra det är att öppna sitt eget bed and breakfast-boende. Bed and breakfast, eller B&B, är ett koncept som importerats till Sverige från Storbritannien, och som bokstavligen betyder ”säng och frukost”. Att ha ett bed and breakfast-boende innebär att du avsätter en mer eller mindre separat del av ditt eget hem för att husera gäster som en kommersiell verksamhet. Gästerna övernattar i ett av dina rum, och bjuds på frukost på morgonen. Det finns dock många saker du bör tänka på innan du tar beslutet att öppna din egen B&B.

En sak att ta i beaktande är till exempel konkurrensen i ditt område. Bor du i en storstad är sannolikt kundkretsen så stor att det finns utrymme för ytterligare ett gästboende, men om ditt boende är placerat ute på landsbygden, och det redan finns ett vandrarhem eller en annan B&B-verksamhet i närheten, kan konkurrensen bli svårare. Det betyder inte att du ska ge upp, bara att du måste vara beredd på att marknadsföra dig och förklara varför gästerna ska besöka just din B&B. Det kan vara så att du också konkurrerar med hotell i närheten om just din målgrupp, eftersom många hotell marknadsför sig som bed and breakfast, och det i Sverige inte finns någon lag som förbjuder detta. Däremot tillåter Trafikverket endast att de bruna vägvisarskyltarna sätts upp för att visa vägen till ett gästgiveri eller bed and breakfast om ägaren bor i samma byggnad som gästerna, vilket oftast utesluter hotell.Funderar du på att starta ett B&B 1

Det ska med andra ord inte stickas under stol med att det kan vara svårt att försörja sig på en B&B-verksamhet. Det har bland andra Göran Björkman och Bengt Skoog fått erfara. De driver bed and breakfast-boendet Rävåkra, som är fullbokat under sommarhalvåret, men ändå inte ger dem en tillräcklig inkomst för att klara sig över vinterhalvåret, varför de måste ta extrajobb under de kalla månaderna av året.

Att driva en B&B kräver också att man har färdighet för att hålla ett rent hus och för att laga mat, i alla fall frukost. Om du som blivande B&B-ägare känner att du behöver inspiration eller hjälp med frukostlagningen finns en mängd olika recept på Matklubben.se

Men det kan också vara lätt att komma igång. Det tyckte Karin Serrander, som vid 64 års ålder gjorde om släktgården till en B&B, dels som ett sätt att hålla igång efter pensionsåldern, och dels som ett sätt att ge liv åt gården. Anledningen till att man startar en B&B kan alltså vara lika många som antalet ägare, och de som verkligen vill, lyckas.

 
 
 
videozoom